2009/12/15

Hyvää JOULUA!

Jouluvalmistelut ovat jo pitkällä. Omiin jouluperinteisiini kuuluu joulukoristeiden kaivelu esille pikkuhiljaa, piparien ja torttujen leipominen ja ehdottomasti valkoisten amaryllis-kukkasipulien hankinta hyvissä ajoin ennen joulua. Ne istutetaan multaan ja tunnelmaan kuuluu sipulista nousevan kukkavarren nousun seuraaminen päivittäin. Usein yhdestä sipulista saa montakin kukkavartta.

















Kaupunkilaiselle joulukuusen hankinta ja sijoittelu kotiin on usein ongelmallista, olen itse korvannut kuusen koristelemalla parveketta jouluisesti. Muutama havunoksa, risukoristeet, kynttilälyhty ja valkoiset lampaantaljat tuoleissa tekevät lämpimän tunnelman.






















Tänä jouluna päätin täydentää joulukoristekokoelmaani Tikaun joulupalloilla, jotka saapuivat postitse kauniiseen rasiaan pakattuina (rasia kuvassa ylempänä). Ovat kuulemma olleet erittäin suosittuja. Pallot ovat käsinmaalattuja ja useaan kertaan lakattuja, ovat siten työläitä tehdä. Ensi jouluksi on tulossa palloja myös eri kuvioilla, voin taas täydentää kokoelmaani.


















Joulun tunnelmaan virittäytymiseen kuuluu myös joulumyyjäisissä kiertely. Tasokkaimmat ja monipuolisimmat myyjäiset ovat Design Forumissa nyt kahtena edellisenä viikonloppuna järjestetyt Ornamon myyjäiset. Molempina viikonloppuina paikalla olivat eri käsityöläiset ja valmistajat, mikä oli kivaa vaihtelua. Pitäydyin päätöksessäni ja hankin vain koristeita, vaikka ihania tuotteita olisi ollut paljon tarjolla. Mukaan lähti Eeva Lithoviuksen suunnittelutoimiston Elsan tapetinpaloista valmistamia kolmiulotteisia joulupalloja.

















Piipahdin myös Taideteollisen korkeakoulun myyjäisissä, jotka olivat 22.-23.11. Taikin myyjäisissä vahvana trendinä oli vanhan tuunaaminen ja kierrätys. Melkein jokaisella opiskelijalla oli koruja ja pikkutavaraa kierrätetyistä materiaaleista. Ihan kunnioitettava ajanhenkinen ajatus kyllä.

Käyn yleensä myös Tuomaan markkinoilla Esplanadin puistossa. Siellä on kiva katsella käsityöläisempää tekemistä, mm. mummojen neulomia villasukkia ja käsintehtyjä joulukoristeita. Näiltä markkinoilta palasin valkoiset pässinpökkimät villasukat mukanani kotiin Lasipalatsissa sijaitsevan Eat & Joy-maatilatorin kautta. Sieltä nappasin mukaan Limbbu-maalaisleivän ja pullon kehuttua Hommanäsin glögiä.

















Pimeinä iltoina, joita totisesti on nyt marras-joulukuussa riittänyt, kaivetaan kaappien kätköistä vuosien mittaan keräillyt kynttilänjalat ja pidetään niissä iltaisin palavaa kynttilää.

Kynttilänjalat Harri Koskisen Iittalalle suunnittelemia: vasemmalta isot ja pienet Lantern-lyhdyt, oikealla Atlas-kynttilänjalat. Välillä Lantern-lyhdyissä voi myös säilyttää jotain, tässä tapauksessa Iittalan omia lasisia joulupalloja. Köyhänhopeiset joulukoristeet Mosasta.


















Valkoiseenkin jouluun tekee mieli välillä väriä. Harri Koskisen Iittalalle suunnittelemat Halo-tuikkukynttiläalustat toimivat tähän tarpeeseen. Mukana myös pieniä Lantern-lyhtyjä eri väreissä sekä joulunpunainen Atlas.


















Valkoiset amaryllikset kukkivat jo uhkeimmillaan. Ne puhkesivat kukkaan juuri sopivasti lumen ja pikkupakkasten tulon myötä, huoneet täyttyvät nyt valosta ja auringosta!























Näiden kuvien ja loppuvuoden joulutunnelmien myötä Mustapiste-blogi jää toistaiseksi määrittelemättömän mittaiselle lomalle ja toivottaa kaikille lukijoille hyvää ja etenkin rauhallista JOULUA!