2009/07/19

Turistina Helsingissä

Tilasimme tässä taannoin vanhentuvilla Finnair-pisteillä hotellivoucherin, joka oli tarkoitus käyttää Turun reissulla muutama viikko sitten. Kävi ilmi, ettei voucher käynyt kuitenkaan haluamaamme hotelliin sillä suunnalla, joten päätimme käyttää sen täällä Helsingissä, että se tulisi käytettyä. Yövyimme siis toissayönä Sokos Hotel Aleksanterissa Albertinkadulla.

Aloitimme perjantaipäivän Esplanadilta. Haimme vähän evästä ja söimme ne puistossa nurmikolla istuen ja ihmisvilinää katsellen. Jatkoimme Kauppatorille, jossa vain kiertelimme. Mansikoita olemme syöneet niin valtavasti tähän päivään mennessä, ettei niitä tehnyt enää mieli. Iltapäivällä menimme Espan lavalle kuuntelemaan jazzia, siellä esiintyi Pekka Pohjolan pojat Verneri ja Ilmari ja heidän yhteyeensä, joka esittää edesmenneen taiteilijan tuotantoa. Oli todella nautinnollista ja kaunista kuunneltavaa!

Hotellissa yöpyminen omassa kotikaupungissa tuntui aluksi vähän pöhköltä, mutta kun olimme päivän ravanneet kaupungilla, vaahtokylpy sekä illalla että aamulla ja runsas valmis aamupala lauantaiaamuna alkoivat tuntua hyvältä ajatukselta! Lisäksi hotelli oli uusi ja siisti, mihin tasoon omilla reissuilla harvoin on varaa. Huoneet tässä hotellissa on sisustettu vanhan rakennuksen hengen mukaisesti edustamaan joko uusrenessanssia tai 1920-luvun uusklassismia.

Aamupalan jälkeen päätimme pitää Punavuoripäivän, kun sillä seudulla olimme. Suuntasimme Hietsun kirpparin kautta Moko Marketiin Perämiehenkatu 10:ssa. Moko on aina kuulunut suosikkeihini sisustus-ja pikkutavarakaupoista, ennen Manskun ja Bulevardin kulmassa sijainnut liike kuului aina vakipaikkoihin, Marketissa tulee nyt käytyä harvemmin, kun se on hiukan syrjässä omilta päivittäisiltä reiteiltä. Moko Market on mielestäni aivan kansainvälisellä tyylillä toteutettu liike kahviloineen, lastenpaikkoineen ja laajoine tuotevalikoimineen. Mielenkiintoinen, boheemi ja innostava. Iso tila on sinällään löytö ja sitä on osattu hyödyntää monella tapaa. Ripustuksissa on käytetty vaijereita ja naruja katosta saakka. Seinämaalaukset elävöittävät isoja seinäpintoja. Isot hyllyt ja myyntipöydät sopivat tilaan hyvin.













































Laudoista “kyhätty” lasten leikkimökki toteuttaa hollantilaisen Piet Hein Eekin aloittamaa kierrätetyistä, raakapuuosista rakennettujen huonekalujen ideaa. Myymälöiden sisustuksissa vastaavaa ideaa on ainakin Lontoossa Dover Street Marketin ja Martin Margielan myymälöissä, joissa pääsin vierailemaan pari vuotta sitten. Tyyli tunnetaan myös Punkshui-nimellä.























Eri tuotealueita on yritetty ryhmitellä omiksi osastoikseen, on puutarha,-keittiö-ja kylpyhuonetuotteet. Alla kuva pääoven vierestä, jossa kalusteita ja puutarhatavaraa suloisessa sekamelskassa.























Liike on aika täynnä, menee aikaa tutkiessa kaikki tarjolla oleva. Valikoima on osittain vaihtuva. Menin itse katsomaan jossakin lehdessä mainostettuja Bensimonin tennareita, niitä ei koskaan ollut tullutkaan myyntiin ja saman valmistajan vaatteetkin olivat jo alessa. Ostin sitten Marseillen vartalovoidetta ja saippuaa pumppupulloissa appelsiinin tuoksuisina.

Yleensä kivoissa paikoissa tsekataan myös wc. Mokon perusvessaa piristää ikkunaan tehty lasimaalaus.























Mokosta jatkoimme Lumi on 14-liikeeseen Pursimiehenkatu 14:ssa. Liike on konseptimyymälä, jossa on myynnissä valikoituja muoti-ja asustemerkkejä Suomesta ja maailmalta. Liike toimii myös Lumi Accesories-laukkumerkkien päämyymälänä. Itse tutustuin merkkiin vuonna 2005, kun kävin Design Weekin aikoihin järjestettävässä Design Marketissa ja löysin mieleiseni mustan olkalaukun (Shopping bag). Sen jälkeenhän Lumi on ollutkin mukana kaikissa DM:eissa ja muitakin laukkuostoksia on tullut tehtyä.























Lumi on 14-liike on myös tila-ajattelultaan mielenkiintoinen. Tila on tavallaan haasteellinen sijainniltaan kahdessa kerroksessa. Katutason pieni etuosa on makupala valikoimasta. Alakertaan laskeudutaan pleksitunnelia pitkin (kuvassa alla). Tämä tuo mieleeni Comme des Carconsin myymälän New Yorkissa Meatpacking District-alueella, jossa myös mennään myymälään tunnelia pitkin.























Alakerta on taas mieleiseni, isoa tilaa on jaettu valkoiseksi maalatuilla kuormalava-seinäkkeillä ja pöytätasoilla pienemmiksi ja eri valmistajien tuotteille sopiviksi. Tilassa on myös toimisto ja showroom jälleenmyyjille ja sitä vuokrataan vaikkapa kuvauksiin.













































Viime käyntini jälkeen myyntiin oli tullut käsinkudottuja huiveja Joanna Louca-merkiltä. Kankaankudontataitoisena suorastaan innostuin, oivallinen tapa käyttää vanhat langanjämät! Nämä olivat myös ihan korkeatasoisesti toteutettuja.























Lopuksi kävimme Design Forumissa Erottajankatu 7:ssa katsomassa Luksus 09-kesänäyttelyn. Sinällään näyttely ei tarjonnut mitään uutta ja ihmeellistä muotoilun saralta, suurin osa valmistajista ja tuotteista oli tuttuja jo muista aiemmista yhteyksistä, oli kyse luksuksesta tai muusta. Itse pidin Kaj Kalinin kokoamasta kattausinstallaatiosta. Aina on kiva, kun joku on saanut oivaltavan ydinajatuksen ja nähnyt vaivaa sen toteuttamiseen.

Ihan hauska kesäinen retki tuli siis tehtyä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti