2009/08/30

Art Works 2009 Nuutajärvellä

Iittala lanseerasi uuden Art Works-kokoelman ja sen ensimmäisen osan torstaina ihanalla retkellä Nuutajärvelle, sarjan tekopaikalle lasitehtaalle. Ensimmäinen osa 2009 on Harri Koskisen käsialaa ja seuraavina vuosina on tarkoitus kutsua muita taiteilijoita työhön. Tämä alku määrittää sarjaa tulevaisuudessa, mutta on silti ainoastaan tekijänsä näköinen. Sarja jatkaa taiteen, muotoilun ja käsityön yhdistävää perinnettä.


















Harri onkin ajankohtaisuutensa vuoksi erittäin varma valinta aloittamaan sarjaa ja hän olikin itse paikalla esittelemässä töitään. Meillä vierailijoilla oli mahdollisuus päästä lasihyttiin näkemään Pokaali-työn valmistumista.

















Harrille ominaisinta suunnittelua on miettiä tarkasti etukäteen päässään yksityiskohdat ja tuotteen ilme. “Tarkkuus on intohimoni”, on suunnittelija sanonut. Tarkkoja mittapiirroksia ei tehty, sympaattinen, kädenkokoinen mittakaava syntyi vasta hytissä työtä tehdessä. Lasi materiaalina on hänelle tuttu ja kokemus siitä kasvaa koko ajan. Tietotaito materiaalista oli myös yksi syy, miksi Iittala valitsi hänet aloittamaan sarjaa.

Harrin suunnittelema sarja koostuu töistä, jotka ovat lasitaiteen ja muotoilun taidonnäytteitä. Tekniikat ovat haastavia. Työt ovat vapaasti puhaltajien käsissä muovattavia, niihin muotteja ei käytetä. Nuutajärven oma mestaripuhaltaja Timo Niekka (kuvassa yllä) kertoi harvasanaiseen tapaansa yhteistyöstä: “Aika vapaat kädet oli, siistejä yritettiin tehdä.” Yhteistyö Harrin kanssa oli tiimillekin mielenkiintoinen. Tässä tapauksessa, kun sarjat ovat pienet, pitää onnistumisia tulla heti.
















Iittala-Nuutajärvi kouluttaa itse koko ajan omalla mestari-kisälli-koulutusohjelmallaan nuoria tähän vaativaan työhön. Noin yksi sadasta koulutettavasta päätyy mestariksi. Oli todella mielenkiintoista seurata lasinpuhaltajien yhteistyötä. Yhteen työhön tarvitaan n. 3-4 henkilöä, jokainen tekee tietyn osan vuorollaan. Kuumassa hytissä ei paljon neuvoteltu työjärjestyksestä, työ sujui kuin tanssi. Harrihan on tehnyt taidelasia myös italialaisella Veninillä, siihen verrattuna suomalaisten kanssa työskenteleminen on kuulemma paljon helpompaa ja rauhallisempaa, sanoja ei tarvita ja ammattitaitokin on korkeammalla.























Sarjaan kuuluu siis 5 osaa, kuvassa etummaisena Kippo&Alusta, Pokaali, Uusi Alue, Kohta ja takimmaisena Jalusta.

Näistä kaksi on numeroituja sarjoja, ne ovat Uusi Alue ja Kohta. Uusi alue on jo kolmas Alue-niminen työ, ensimmäinen pienen määrän sarja tehtiin v. 2000 Iittalan Pro Arte-kokoelmaan. Nämä kaksi ovat myös keräilijöiden himoitsemia kohteita, kun kutakin neljästä väristä tehdään vain 100 kappaletta. Sarjat ovat suljettuja, niitä ei koskaan tulla enää tekemään lisää. Uusi Alue on hinnaltaan 1050 € ja Kohta 950 €. Ensimmäiset parittomat numerot 1-10 varataan My Iittala-kanta-asiakasjärjestelmän asiakkaille. Sain ristiriitaista tietoa siitä, milloin omaa kappalettaan voisi alkaa metsästämään. Tilaisuudessa kerrottiin, että verkkomyynti alkaisi 31.8. klo 19-21.00, mutta valmistajan sivuilla sen kerrotaan alkavan 1.9.























Mielenkiintoinen tarina liittyy Jalusta-työhön. Ensimmäiset kokeilut siitä on tehty v.1996, kun Harri aloitti nuorena muotoilijana työnsä Iittalan lasitehtaalla. Toinen kokeiluista on Harrilla itsellään, toinen pitkään muotoilun parissa toimineella, nykyisin Kannustalon tiedotuspäällikkönä toimivalla Päivi Jantusella. Jalustan värit ovat kirkas ja harmaa, omalla veistoksellisella ja yksinkertaisella tavallaan se viehättää minua töistä eniten. Sen ovh on 400 €. Värittömyydessään se ei tietenkään näytä samalla tavalla taidelasilta, värikkäissä töissä kun valot ja varjot pääsevät leikkimään upeasti vähän krovilla tavalla puhalletussa lasissa.

Muut osat ovat Pokaali (ovh 350 €) ja Kippo&Alusta (ovh yhteensä 500 €). Kippo muistuttaa vähän Oma-sarjaa pyöristettyine muotoineen. Pokaali koostuu kolmesta eri väristä, väriyhdistelmiä on kaikkiaan 4. Kaikki työt ovat signeerattuja.

Tästä kauden kuumottavin ostosvinkki kaikille muotoilun ja Harri Koskisen suunnittelun ystäville!

Pitää vielä lopuksi mainita, että vierailuun kuului myös lounas vanhassa tehdasrakennuksessa, Mari Vatasen kauniisti laittamassa ympäristössä. Lounaaksi oli aivan taivaallista kuhakeittoa, ruisleipää ja juustoa, tarjoiltuna Harrin Arabialle suunnittelemilta Oma-sarjan lautasilta. Elämysretki siis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti