2009/04/29

Oivallisen lapsellista





































Oiva Toikka on lasilinnuistaan ja -kuutioistaan tunnettu värikäs, mielikuvituksellinen taiteilija. Häntä on ruennut yhä enemmän lapsettamaan vanhoilla päivillään. Juuri päättyneillä Salone del Mobile 2009 -huonekalumessuilla Milanossa italialainen Magis lanseerasi Toikan suunnittelemat Paradise Tree-naulakon ja Dodon, joka on ulkonakin käytettävä linnunmallinen lastentuoli. Kuvat ovat Styleparkin sivuilta. Helsingissä Magiksen tuotteita myy ainakin Formverk Annankatu 5:ssa.

Magis on muovituotteistaan tunnettu, kansainväisiä designereitä käyttävä valmistaja. Toisen suomalaisen, Eero Aarnion, suunnittelemat hauskat lastenkalusteet Puppy ja Trioli ovat myös Magiksen valmistamia. Toikalta yhteistyö Magiksen kanssa on vaatinut apuvoimien järjestelyä, muotoilija Harri Koskisen toimisto on auttanut tässä prosessissa. Suunnittelijat ovat lehdissä kertoneet, kuinka Oiva Toikan suunnittelemat esineet on piirretty puhtaaksi toimistossa ja lähetetty Italiaan. Koskinen on toiminut viestinviejänä Toikan ja valmistajan välillä, Toikka kun ei sähköpostia juuri käyttele.

Oiva Toikan uutuustuotteet jatkavat hänen muutaman vuoden ajan jatkunutta lastenaiheisten tuotteiden suunnittelukauttaan. Hän on suunnittellut tekstiilejä ja lastenastioita Marimekolle ja julkaissut lastenkirjan “Aasinsilta ja niin edelleen....” WSOY:lle vuonna 2008. Toikan kädenjälki näissä tuotteissa viehättää juuri runsaalla, vapaalla, ennakoimattomalla koristeellisuudellaan. Eläinhahmot ovat tyypiteltyjä ja omannäköisiänsä, joskus jopa vähän oudonkin näköisiä, mutta silti herkullisia. Ne ovat aikuisellekin mielekästä katseltavaa.


















Afrikan kuningatar-kuosi tehtiin Marimekon kanssa yhteistyönä v. 2004 Käpylässä sijaitsevaan Pelastakaa Lapset-järjestön lastentaloon.


















Afrikan kuningatar-kuosista on ollut myös miniversio lasten vuodevaatteissa, takana Vuokko Nurmesniemen Piccolo-kuosinen tyyny.


















Opari-astioiden koristeita ei raaskisi aamupuurolla peittää. Eläimet seikkailevat yli laitojen ja välillä piilottelevat. Nämä tulivat markkinoille v. 2005. Sininen Richard Huttenin suunnittelema muki Domoor Cup Artekista.


















“Käytä mustaa valkoista, rinnalla myös harmaata, beessi tekee iloiseksi, siinä sulle koko spektri”. Myös Aasinsilta-kirjan lorut ovat Toikan käsialaa.


















“Aasi ei ole tyhmä, ehtii ihmeitä nähdä, kun ei aina juokse joka kiireen luokse.” Tällä Oivan piirtämällä keväisellä ilmapallokuvalla tämä blogi toivottaa hyvää ja rauhallista vappua!

2009/04/26

Nautintoja kaikille aisteille

Vallila Interior ja Divaani-lehti järjestivät yhteisen Aisti-illan 23.4. Ilta järjestettiin Vallilan upeissa taidegalleriamaisissa tiloissa Nilsiänkatu 15:ssa. Tämänkaltainen teemailta on käsittääkseni uudenlainen tapa tavoittaa sisustuksesta kiinnostunut kuluttuja-asiakas.

Vallila Interior tytäryhtiöineen on iso sisustustekstiilien maahantuontiin ja projektisisustamiseen erikoistunut yritys. Divaani-lehti tuli sisustuslehtimarkkinoille noin vuosi sitten ja tarjosi nyt tätä kautta lukijoilleen mahdollisuuden kurkistaa “sisustamisen kulisseihin”, paikkaan, johon monellakaan ei ole pääsyä. Varsinainen sisustusanti jäi illalta vähäiseksi tai ainakin osallistujan omatoimisuuden varaan. Illan aikana alkaneista sisustusprojekteista sai alennuksen. Tapahtuma sinällään oli kuitenkin monin tavoin inspiroiva ja innostava, ajatuksena oli ehkä ennemminkin tarjota kokonaisvaltainen kaikille aisteille suunnattu kokemus ja elämys.















































Yhteistyökumppaneina illassa oli mm. Karl Fazer, Linkosuo, Forsman Tea ja Voga-viinit. Makuaistia hivelivät maustetut teet, suklaat ja Linkosuon uutuusherkut, varsin suomalainen keksintö, maustetut Ruisnapit, jotka ovat terveellinen ja koukuttava naposteltava! Tuoksuaistia koukutti Marc Jakobsin uudet tuoksut, joista käsittämättömin ja raikkain jo ihan ajatuksen tasolla oli Kesäsade. Se tuoksui oikealta. Lasillinen valkoviiniä täydensi kesätunnelmaa. Läksiäislahjaksi saimme kassin, jossa oli esitteiden lisäksi valkoinen gerbera, pussillinen ruisnappeja ja vihreää teetä. Hyvänolon tunteesta saimme siis nauttia vielä kotonakin.

Pitkäaikaiset suosikkini Designers Guildin kankaat, matot, tapetit, tyynyt ja kalusteet ovat esillä upeasti ja kodikkaasti omassa Guild-shopissaan. Deko Housen, designkalusteita ja -valaisimia maahantuovan Vallilan tytäryhtiön edustaja perehdytti meitä mm. Aqua Creationsin upeisiin silkkivalaisimiin. Vallila itse esitteli tunnelmiltaan erityyppisiä ajankohtaisia sisustusmaailmoja.
















































2009/04/22

Ystävämyynnissä

Designista ei kovikaan usein tarvitse maksaa täyttä hintaa, varsinkaan pääkaupunkiseudulla. Valmistajat pitävät ystävä-, ja varastomyyntejään jatkuvasti, myös kanta-asiakastarjouksia kannattaa aina tutkia.

Tänään alkoi Marimekon 4 päivää kestävä ystävänmyynti kanta-asiakkaitten ikiomalla ostospäivällä.





























2009/04/21

SIS. Deli+Cafén toinen tuleminen























Hyvistä, tuoreista ja terveellisistä luonnonmukaisista tarjottavistaan tunnettu, kahden sisaruksen Anu Syrmän ja Kaisa Leikolan perustama SIS. Deli + Cafè on kokenut toisen tulemisen. Ensimmäinen konseptideli perustettiin Lapinlahdenkadulle. Se valitettavasti jouduttiin sulkemaan julkisivuremontin takia, joten juuri avattu liike Kalevankatu 4:ssa on odotettu tapaus.























Kuvassa Anu liikkeen takaosassa.

“Ajatuksenamme oli viedä konseptin toiminta-ajatus hiukan pidemmälle. SIS. Delistä haluttiin olohuonemaisempi, ravintolamaisempi”, Anu kertoo. Kalevankadulta löytynyt liiketila Iskun vierestä antoi siihen mahdollisuudet. Alusta asti Muotohiomon puitteissa mukana ollut, nyt itsenäisenä suunnittelijana toimiva muotoilija Aleksi Perälä on suunnittellut tilan uudistuksen.


















Kuvassa Aleksi pienen Moa-tyttärensä kanssa.























“SIS. Delin visuaalinen ilme kestää muutokset tilan mukaan. Tästä liiketilasta muovimattojen alta löytynyt kauniin ruskeanharmaa betonilattia antaa tilalle lämpöisen tunnelman. Mukana on tietyt elementit kuten Duratin massiivinen myyntitiski, keskilattialle sijoitetut toripöydät, mustat kaapistot myytäville elintarvikkeille, Eero Aarnion baarijakkara tällä kertaa punaiseksi maalattuna ja Klaus Haapaniemen seinätarra”, Aleksi tiivistää ajatuksiaan projektista. "Yhteistyössä mukana olleen Iskun valikoimista on ravintolaan päätyneet vaaleat pitkät pöydät, kalevalaishenkiset pikkujakkarat, kaksi nojatuolia ja pikkupöytä kahvittelunurkkaukseen. Tunnelma on erittäin kansainvälinen ja rento”.

Kalevankadun tilassa on oma keittiö, joten SIS. Deli täydentää valikoimaansa Mehubaarilla ja laajennetulla teevalikoimalla. Mehubaari tarjoaa raikkaat supermehut, omien reseptien mukaiset janojuomat ja herkkusmoothiet, kaikki tietysti luonnonmukaisina. Suurin osa kauniisti suunnitelluista pakkauksista on kierrätettäviä.




























































Kalevankadun tila on ruokailijalle muutenkin mielenkiintoinen, lasiseinät kolmeen suuntaan tarjoavat hauskaa katseltavaa kadunvilinästä.

2009/04/20

Pariisilainen tuulahdus

Anna Ruohosen designia ja tyyliä seuranneena ja ihailleena päätin käväistä Annan uudessa, huhtikuun alussa avatussa konseptiliikkeessä Unioninkatu 27:ssa. Yllätyksekseni suunnittelija itse oli sattumalta paikalla, vaikka hänen kotikaupunkinsa on pitkään ollut Pariisi.


















Anna Ruohosen kädenjälki on omanlaisensa, graafinen ja selkeä. Välillä runsaatkin yksityiskohdat vaatteissa ovat mielenkiintoisia, mietittyjä ja jopa yllätyksellisiä. Ranskalainen henki näkyy naisellisina, pehmeinä elementteinä.













































Liikkeen aivan uudenlaisena ideana on tarjota yksilöllistä suunnittelua ja palvelua siten, että asiakas voi sovittaa myymälässä olevaa Annan suunnittelemaa vaatetta ja saada omille mitoilleen muokatun vastaavan kappaleen samaan hintaan, erikseen toimitettuna. “Kun vaatteet joka tapauksessa valmistetaan pieninä sarjoina, tuli mieleemme, että voisihan näinkin toimia. Vaatteet valmistetaan omassa ateljeessamme Pariisissa. Haluamme tarjota asiakkaillemme helppoja, tyylikkäitä ratkaisua pukeutumiseen. Myymälästä voi varata myös ilta-ajan sovituksia varten. En ole oikein koskaan tottunut tähän skandinaaviseen elämänrytmiin ja -tapaan sulkea kaupat jo klo 18, kun Pariisissa joka paikkaan pääsee iltamyöhällä, silloinhan ihmiset liikkuvat”, Anna kertoo.

Mallisto koostuu kahdesta osiosta: White label- mallisto vaihtuu kaksi kertaa vuodessa ja Black Classics-malliston vaatteet edustavat pysyvämpää suuntausta, näitä vaatteita on mahdollisuus saada vuosienkin päästä edellisen kuluttua loppuun täydellisesti. Tämä ilahduttaa asiakasta, joka on aikaisemmin saattanut joutua ostamaan käyttökappaleen ja valmiiksi arkistokappaleen lempivaatteestaan.

Liikkeen kaksi kertaa vuodessa pidettävistä Salonkinäytöksissä asiakas voi myös varata itselleen vaatteita tulevasta sesongista normaalia hintaa edullisemmin. Vaate toimitetaan asiakkaalle valmiina sesongin alkaessa. “Harva meistä jaksaa juosta kaupoissa selaamassa kauden alkaessa täysiä vaaterekkejä toivoen mieluisan vaatteen löytyvän, vieläpä oikeassa koossa”, tuumailemme Annan kanssa yhdessä.








































Liikkeen sijainti Helsingin keskustassa on mainio. Pariisilainen tuulahdus käy, kun liikkeeseen kuljetaan vanhan puuoven kautta täysin uudistettuun moderniin liiketilaan. Pieni tila on pelkistetty ja tyylikäs. Tilankäyttö on oivallinen, graafisesti mustaan, valkoiseen ja punaiseen puetut nuket roikkuvat ilmassa vaijereiden varassa. Liikkeen keskelle on varattu muutama nojatuoli levähtämistä ja ratkaisujen pohdiskelua varten. Kaksi isoa peiliä ja isot ikkunat avartavat tilaa. Visuaalisen ilmeen takana on Susan Elo.

Anna Ruohosen liike sijaitsee Kiseleffin basaarissa, johon on tulossa remontti vuoden päästä. Liikkeen kohtalo katsotaan sitten uudestaan, mutta olemme tulleet Helsinkiin jäädäksemme.”


2009/04/17

Kukkia ja juttuja

Ruotsalaisen teatterin talossa, Eteläesplanadin puolella katutasossa, sijaitsee Iittalankin visualistina tunnetun Mari Vatasen uusin projekti Kolo- kukkia ja juttuja. Uudistuksen kokenut liiketila on Marin omissa käsissä saanut intensiivisen mustan ilmeen, jossa kukat, oksat, pikkuesineet ja astiat saavat ansaitsemansa huomion. "Liikeideana on tarjota keskustassa kulkeville ihmisille kohtaamispaikka, jossa voi samalla voi saada silmänruokaa ja ostaa jotain helppoa pientä kivaa mukaansa. Tarkoitus on olla enemmän kuin kukkakauppa. Siitä tulee myös nimen alaotsikko- juttuja", iloinen Mari kertoo.

Tapaamishetkellä Mari oli jatkamassa iltaansa Harri Koskisen juuri avattavaan Venezia 2009- näyttelyyn Galleria Forsblomiin. Harrille viemisiksi Mari oli taituroinut kauniin värikkään kukkakimpun, joka oli- tietenkin-kääritty mustaan silkkipaperiin.























Pientä tilaa hallitsee iso musta Vico Magistrettin Sonora-valaisin, jota valmistaa Oluce.























Myynnissä on kukkien lisäksi mm. peltimunia, peltipurkkikasveja ja eri kokoisia kumisia ruukkuja. Arabian valikoimista on mukana paikkaan hyvin sopivaa uutta Heini Riitahuhdan suunnittelemaa Runo-sarjaa.













































Kesällä ulkopuolelle on tulossa iso Marimekon päivänvarjo, joka rajaa pikkuista ulkoterassia. Paikka on tällaisenaan auki vain vuoden, joten täällä kannattaa ohikulkumatkalla piipahtaa pian päiväänsä piristämässä!























Marilla on toinenkin pienimuotoinen projekti- galleriatila, myös nimeltään Kolo, osoitteessa Tarkk`ampujankatu 18. Galleriassa on tällä hetkellä Laura Saloheimon Tytöt-niminen näyttely. Tilaa vuokrataan neuvottelutilaksi ja vaikkapa lyhytaikaiseksi myymälätilaksi esim. opiskelijoille.

2009/04/16

Oma koti-messujen kodikkain osasto

Suomen Messukeskuksessa oli 26.-29.3. valtavat kodin rakentamisen, remontoinnin, puutarhanhoidon ja sisustamisen yhteismessut Oma koti 09. Messujen kodikkaimmaksi osastoksi nousi Kannustalon osasto. Kaunis osasto oli rakennettu puutarhaa, pihaa, pergolaa ja taloa ja sen huoneita viitteellisesti yhdistäväksi kokonaisuudeksi.

































Yksi nurkka messuosastosta oli makuuhuone, jonka iso sänky oli pedattu Marimekon tekstiilein. Sängynpeittona Kristina Isolan Gingko- peite, tyynyissä kuosit Biloba, Mustikkamaa, Ananas, Heinä ja Tantsu. Rullakaihtimet Fujiwo Ishimoton Kevätilta-pellavasta.















Vajaa vasten Villi niityn tavaroita.















Kannustalon omia tämän kesän uutuuksia ovat pienet rakennukset kuten vaja, maitolaituri ja puucee, sekä eri talomalleihin sopivat pihatuotteet, kuten aidat, portit, kasvilavat ja kierrätyskumista valmistetut ruukut. Ruukut ovat komeita myös kerrostalon parvekkeelle!















Osastolla soi koko messujen ajan myös keväinen tunnelmaan sopiva linnunlaulu.

2009/04/14

Mielleyhtymä

Marimekko julkaisi jokin aika sitten aivan uudenlaisen laukkukokoelmansa Marin uudet laukut. Laukut on suunnitellut Virva Launo. Tänään sain käsiini uuden Iittalan esitteen ja sitä selatessani tajusin, minkä mielleyhtymän laukkukokoelma sai aikaiseksi. Iittala lanseerasi vuonna 2008 Anu Penttisen suunnitteleman Birds by Penttinen-kokoelman. "Penttisen linnuissa on pop-kulttuurin ja sarjakuvien henkeä", sanotaan Iittalan esitteessä. Ehkä samaa on tavoiteltu laukkukokoelmassa. Jään odottelemaan, miten nämä kokoelmat jatkossa kasvavat.









































































Kuvat Marimekko ja Iittala.

Uusi ravintolamaailma F8

Kävin tänään toista kertaa lounaalla Stockmannin yläkerrassa sijaitsevassa vasta avatussa ravintolamaailmassa F8:ssa. Vaikuttaa kivalta ja raikkaalta kokonaisuudelta. Ideana on valita ruokansa keskiosassa sijaitsevalta alueelta, ruokailemaan voi mennä minne tahansa. Paikan arkkitehti- ja sisustussuunnittelusta vastaa Gullsten-Inkinen. Isoon tilaan on tehty eritunnelmaisia pienempiä tiloja, osioita, joista voi valita mieleisensä. Se on onnistunut ratkaisu, joka jäsentää isoa tilaa ja helpottaa uuttakin asiakasta saamaan paikasta jonkinlaisen käsityksen. Pientä alkukankeutta on paikassa vielä havaittavissa, kun ihmiset seikkailevat tarjottimiensa kanssa etsimässä juotavia, aterimia ja leipiä eri paikoista.

Viime viikolla söin ison salaatin ja menimme "japanilaiseen puutarhaan", tänään söimme wokkia rennommalla osastolla. Wokki maistui samalta kuin ravintolassa, joka oli ennen Stoccan alakerrassa ja sitä on ollutkin ikävä! Tältä puolelta ikkunoista avautui hieno näköala Kansallisteatteriin päin. Joskus haluan vielä kokeilla myös Sweet-osastoa, kaunista naisellista samppanjabaaria!





















2009/04/13

Palloja ja raitoja

Marimekon klassikkokuoseissa on voimaa. Ne tuntuvat vielä tälläkin hetkellä kaikkein tutuimmilta ja käyttökelpoisimmilta. Kaiken uudistautumisen keskellä myös Marimekko itse julistaa klassikoidensa ajankohtaisuutta. Viime keväänä ilahdutti erityisesti Tasaraidan raikkaasti toteutettu 40-vuotiskampanja.

Klassikkokuosit ja -tuotteet ujuttautuvat muiden omien esineiden ja tavaroiden sekaan kuin luonnostaan. Kodikkaita kokonaisuuksia saa ottamalla tuotteet käyttöönsä suppeassa värimaailmassa pitäytyen, musta-valkoisina, silloin ne sopivat kaiken kanssa sujuvasti.

Ulla Koskisen suunnittelema My-säkkituoli on monikäytöinen kaluste: se sopii lukemiseen, tv:n katseluun ja vaikkapa lastenhuoneeseen leikkikalusteeksi. Adean valmistama tuoli Juhlaraita-kankaalla, raidallinen matto itse kudottu ja lastentossut Tukholman Mujista.























Sängyssä Kaivo-pussilakanat, Pienet kivet-tyynyliinat ja raitaiset tyynyliinat, jotka on ostettu Marimekon ystävämyynnistä kakkoslaatuisina lajitelmina. Vuodevaatteissa kuosikimarat ovat hyviä käytössä, pestä voi aina vain nopeimmin likaantuvat.






















Monessa kodissa on käytössä jokin valkoinen perusastiasarja. Kattaukseen tuo vaihtelua yksittäiset kuviolliset kipot, lautaset, kulhot, tarjottimet. Pirput parput-, Varvuraita- ja Fokus-tarjottimet, Aarre-kulho, Fokus-muki, Kippis-lautanen Marimekon, muut Ikeasta.
Keittiön pikkutavara piiloutuu hyvin peltipurkkeihin. Varvunraita-purkit Marimekon, muut Tukholman Granit. Matala pyöreä rasia on vanha filmirasia.
Fokus-patakintaat.
Tänään huvittaa pukeutua kokonaan palloon. Paita ja huivi H&M:n Comme des Carcons-tempauksesta, Pallo-paita alla Marimekon.









































Pallopäivänä mukaan lähtee myös kassi, joka on hankittu Marimekon joulunjälkeisestä varastontyhjennystempauksesta. Lapselle Pirput parput-kumisaappaat.


Pikkutavarat ja aarteet säilytetään Pallo-kukkaroissa ja Pirput Parput-peltirasioissa. Japanilaishenkisellä kankaalla päällystetty bussikortinsuojus Mujista.

Fokus-kankainen kassi on tehty hopeamitalikankaasta eli kakkoslaatuisesta painokankaasta. Sellaiset kankaat jatkavat elämäänsä hyötykäyttöisinä tuotteina, toistaiseksi kasseina. Frekvenssi-kuosi pyöreässä tyynyssä on tuleva klassikkokuosi. Harri Koskisen suunnittelema kuosi on palkittu Elle Deco International Design Awards-kilpailussa vuoden 2007 parhaaksi kuosiksi.
Marimekko kannustaa kädentaitoihin, Tee se itse-vihkonen löytyi Hakaniemen kauppahallin myymälästä pääsiäislampaan hakureissulla. Vihkosessa on mm. kenkäpussin ompeluohjeet. Mukana voisi olla myös itse tossujen ompeluohje! Tossut toteutettu Juhlaraita-ja Varvunraita-kankaista kahta erikokoista raitaa yhdistäen Tiimarista ostettujen halpiskotitossujen päälle.