2011/03/10

Kaj&Franck

Tänä aamuna varhain olin Iittalan kutsumana kirjanjulkaisutilaisuudessa. Kyseessä oli Päivi Jantusen toimittama kirja Kaj Franckista. Kirjan nimi Kaj&Franck tulee siitä, että osalle ihmisistä hän oli Kaj, osalle Franck, osalle tutumpi, osalle etäisempi persoona. Hänen käyttöesineensä ovat meille kaikille kuitenkin tuttuja. Hänen syntymästään tulee kuluneeksi tänä vuona 100 vuotta.

Historian siivet oikein havisivat, kun paikalla olivat myös Tauno Tarna ja Oiva Toikka, jotka molemmat ovat tunteneet Kaj Franckin aikoinaan hyvin ja joita Päivi Jantunen on haastatellut kirjaan. Olen itsekin kerran haastatellut Tauno Tarnaa, kun aikoinaan kirjoitin hänen suunnittelemistaan Katrilli-esineistä Avotakkaan Vuosisadan klassikot-palstalle.

Varsinaista haastattelua Oiva Toikan kanssa tuskin on tehty, koska Päivi Jantunen tuntee Oiva Toikan niin hyvin, tarinaa on vain tullut ja sitä on kirjattu ylös, lauseita on muotoiltu uudelleen-kiteytetty. Aamun tilaisuuden kesto, joka oli yksi tunti, meinasi loppua kesken, kun Oiva Toikalta olisi tarinoita riittänyt loputtomiin.

Tilaisuus oli yllättävän lämminhenkinen, kodikas, rento ja sydämellinen. Onnittelut vielä kerran Päivi Jantuselle kirjasta!
















Kirjan graafinen suunnittelu on moniosaaja Aleksi Perälän ja Aki Suvannon käsialaa. Projekti oli haasteellinen, koska kuvamateriaali on vanhaa, aineistoa ja kertojia on paljon ja toinen graafisista suunnittelijoista inhoaa oranssia. Väri on kirjassa voimakkaasti visuaalisena elementtinä mukana, kun se on elävän tulen väri. Selvästikin he ovat kuitenkin tyytyväisiä lopputulokseen ja syytä onkin. Kirja on kaunis, ylellisen väljästi taitettu ja helposti lähestyttävän kokoinen opus. Itse en ole sitä kuin vasta selaillut, lukeminen jää myöhemmäksi.


















Pienen sydäntälämmittävän yllätyksen sain loppuun, kun pyysin Päiviltä ja Oiva Toikalta nimikirjoitukset kirjaan. Päivi kirjoitti "Piialle Päiviltä", mutta Mestari Toikka kirjasi itsensä Kaj&Franck-otsikon jatkoksi "& Oiva". Vaatimaton ja sympaattinen mestari, mutta ei liian vaatimaton...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti