2009/04/29

Oivallisen lapsellista





































Oiva Toikka on lasilinnuistaan ja -kuutioistaan tunnettu värikäs, mielikuvituksellinen taiteilija. Häntä on ruennut yhä enemmän lapsettamaan vanhoilla päivillään. Juuri päättyneillä Salone del Mobile 2009 -huonekalumessuilla Milanossa italialainen Magis lanseerasi Toikan suunnittelemat Paradise Tree-naulakon ja Dodon, joka on ulkonakin käytettävä linnunmallinen lastentuoli. Kuvat ovat Styleparkin sivuilta. Helsingissä Magiksen tuotteita myy ainakin Formverk Annankatu 5:ssa.

Magis on muovituotteistaan tunnettu, kansainväisiä designereitä käyttävä valmistaja. Toisen suomalaisen, Eero Aarnion, suunnittelemat hauskat lastenkalusteet Puppy ja Trioli ovat myös Magiksen valmistamia. Toikalta yhteistyö Magiksen kanssa on vaatinut apuvoimien järjestelyä, muotoilija Harri Koskisen toimisto on auttanut tässä prosessissa. Suunnittelijat ovat lehdissä kertoneet, kuinka Oiva Toikan suunnittelemat esineet on piirretty puhtaaksi toimistossa ja lähetetty Italiaan. Koskinen on toiminut viestinviejänä Toikan ja valmistajan välillä, Toikka kun ei sähköpostia juuri käyttele.

Oiva Toikan uutuustuotteet jatkavat hänen muutaman vuoden ajan jatkunutta lastenaiheisten tuotteiden suunnittelukauttaan. Hän on suunnittellut tekstiilejä ja lastenastioita Marimekolle ja julkaissut lastenkirjan “Aasinsilta ja niin edelleen....” WSOY:lle vuonna 2008. Toikan kädenjälki näissä tuotteissa viehättää juuri runsaalla, vapaalla, ennakoimattomalla koristeellisuudellaan. Eläinhahmot ovat tyypiteltyjä ja omannäköisiänsä, joskus jopa vähän oudonkin näköisiä, mutta silti herkullisia. Ne ovat aikuisellekin mielekästä katseltavaa.


















Afrikan kuningatar-kuosi tehtiin Marimekon kanssa yhteistyönä v. 2004 Käpylässä sijaitsevaan Pelastakaa Lapset-järjestön lastentaloon.


















Afrikan kuningatar-kuosista on ollut myös miniversio lasten vuodevaatteissa, takana Vuokko Nurmesniemen Piccolo-kuosinen tyyny.


















Opari-astioiden koristeita ei raaskisi aamupuurolla peittää. Eläimet seikkailevat yli laitojen ja välillä piilottelevat. Nämä tulivat markkinoille v. 2005. Sininen Richard Huttenin suunnittelema muki Domoor Cup Artekista.


















“Käytä mustaa valkoista, rinnalla myös harmaata, beessi tekee iloiseksi, siinä sulle koko spektri”. Myös Aasinsilta-kirjan lorut ovat Toikan käsialaa.


















“Aasi ei ole tyhmä, ehtii ihmeitä nähdä, kun ei aina juokse joka kiireen luokse.” Tällä Oivan piirtämällä keväisellä ilmapallokuvalla tämä blogi toivottaa hyvää ja rauhallista vappua!

1 kommentti:

  1. Ihania nuo Marimekon kankaat ja sopivat niin moneen sisustukseen! Oletko jo huomannut Johanna Kuneliuksen Koiruus -lelut? Kannattaa tsekata. Löysin ne ensin DesignForumin myyjäisistä ja Johanna kertoi, että niitä löytyy DesignShopOutletista. Sieltähän niitä löytyikin! Otin yhteyttä, josko sinne tulisi myös erilaisia tyynyliinoja, joten niitäkin on luvassa. www.designshopoutlet.com. Vesi kielellä odottelen, että pääsen sisustumaan lastenhuonetta uusiksi...

    VastaaPoista