2009/05/13

Save the sea

Lokit huutavat - siitä tietää kesän tulleen. Kesään kuuluu veden ääressä oleskelu. Itselleni purjehdus on täysin tuntematon laji, kun olen sisämaassa järvenrannalla kasvanut, mutta nykyisenä helsinkiläisenä olen merestä omalla tavallani oppinut nauttimaan.


















Keskiviikkoiltana 13.5. lanseerattiin Artekissa, Eteläesplanadi 18:ssa, Harri Koskisen suunnittelema laukkusarja. Se on kesällä 2008 perustetun SavetheCin ensimmäinen tuotelanseeraus, jossa yhdistyvät yrityksen omimmat alueet purjehtiminen, ekologisuus ja design. Yrityksen toiminta-ajatus on kerätä purjeita, pestä ne, tuottaa niistä laadukkaita designtuotteita arkeen, kotiin ja työpaikoille. Kaikki vaiheet pesemisestä logistiikkaan yritään hoitaa mahdollisimman ekologisesti. Yritys hakee käytöstä poistettuja purjeita asiakkaan kotoa tai muusta sovitusta paikasta. Purjehtijat ovatkin pääsääntöisesti ympäristötietoisia ja heille on kierrätysideologia tuttua. Käytetyt purjeet ovat hankalasti hävitettävissä. Projekteilla on tarkoitus aktivoida purjehtijat tuomaan vanhat purjeensa kierrätettäväksi. Yritys lahjoittaa osan tuotostaan Itämeren suojelun hyväksi.























SavetheC:n ajatus oli, että purjeista pitäisi saada salonkikelpoinen ja laadukas, kiinnostava lopputuote. Suunnittelijaksi valikoitui Harri Koskinen. Harri mainitsi, että myöskään hänelle purjehtiminen ei ole tuttua, mutta kun hän on muutaman kerran ollut purjehtimassa, päällimmäisenä huolenaiheena on ollut juomien saaminen veneeseen. Tästä kokemuksesta tuotteeksi valikoitui laukku, tarkemmin laukkusarja, jonka pitäisi kestää niin tavaroiden roudaaminen veneeseen kuin arkitavaroiden kuljettamisen kaupungilla. Purjemateriaali taipuukin keveytensä takia hyvin laukkuihin ja se on myös kestävää.

Harrin suunnittelemat laukut ovatkin runsaita yksityiskohdiltaan ja hyvin viimeisteltyjä. Ronskit ompeleet tuovat rentoa tunnelmaa. Osa heloista on myös purjeista peräisin. Kasseja on montaa kokoa, omaksi suosikikseni nousi isoin kokovalkoinen viikonloppukassi, jonka pehmeään muotoon oli purje mielestäni hienosti saatu taiteltua. Tietokonelaukut olivat jotenkin arkisen, ehkä vähän maskuliinisen näköisiä. Kaikki tuotteet ovat yksilöitä, yksityiskohdat ja painatukset eroavat hiukan toisistaan. Laukut valmistetaan Loimaalla Erikoislaukku Oy:ssä. Artekin tilaisuuteen oli saatu 100 ensimmäistä yksilöä juuri 4 tuntia ennen tilaisuutta. Ne olivat numeroituja kappaleita. Ystävättäreni sai omakseen nro 1:n, juuri sellaisen ison, nopean toimintansa johdosta!























Ajatus sinänsä, käyttää kierrätysmateriaalia laukkuihin ei ole uusi. Myös useasti palkittu ja tunnustettu suomalainen Globe Hope tekee vaatteita ja asusteita kierrätysmateriaalista. Heillä on myös projekti käytettyjen purjeiden jatkojalostamiseksi uusiksi tuotteiksi. Ensimmäisiä tuotteita on lanseerattu viime syyskussa. Yhteistyökumppaneina heillä on tässä projektissa Suomen Purjehtijaliitto ja purjeneulomo WB-Sails. Myös tämän projektin jokaisesta tuotteesta menee 10 % WWF:n Operaatio Merenneito-kampanjalle Itämeren suojelemiseksi. Itämeren kohtaloon puuttuminen näyttää olevan kaikille purjehtijoille yhteinen missio.

Kansainvälisesti kuuluisin kierrätysmateriaaleja tuotteissaan käyttävä valmistaja on luultavasti Freitag, sveitsiläinen valmistaja, joka käyttää rekkojen käytöstä poistettuja suojapressuja laukkuihinsa. Freitagin laukut ovat purjekankaisiin verrattuna muovimaisempia ja tietysti värikkäämpiä.

Perusajatus on kunnioitettava, tehdä jätteestä uutta. Kierrätettäväähän tänä päivänä riittää varmasti useammallekin yritykselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti