2009/09/12

Eettisesti ja kauniisti

Habitare-messuilla kierrellessäni löysin kolme tuttua valmistajaa, joiden tuotteet sykähdyttävät joka kerta. Tikau, Taina Snellmannin perustama tekstiili-ja sisustusalan yritys oli mukana pienellä, mutta kattavalla osastolla. Tikau suunnittelee ja valmistuttaa Intiassa kodin sisustustuotteita, tekstiilejä ja asusteita, jotka ovat valmistettu värjäämättömästä kuidusta käsityönä. Mallisto koostuu matoista, peitteistä, koreista, laukuista ja huiveista. Itseäni ihastuttaa erityisesti tuotteiden rauhallinen, luonnonläheinen ja skandinaavisen kaunis värimaailma. “Se perustuu aina raaka-aineen ominaisväriin, värjäämättömät kuiduthan ovat niitä ekologisimpia”, kertoo Taina Snellman.

Yrityksen uutuutena messuilla oli huopamatto, jonka kuvioinnin oli suunnitellut Klaus Haapaniemi. Kysyin Tainalta, miten he olivat yhteistyöhön päätyneet. “Etsimme tietynlaista tuotetta eräälle perheelle työstettäväksi. Soitin vain Klaus Haapaniemelle ja hän innostui heti, niin yksinkertaista se oli. Kuviot kirjaillaan artesaaniperheissä Intian Kashmirissa”, Taina kertoo.

Kuva alla on iltavalaistuksessa otettu, se ei anna minkäänlaista oikeutta kauniille tuotteille. Kannattaakin vierailla Tikaun liikkeessä Lönnrotinkatu 39:ssa, lähellä Hietalahdentoria.


















Toinen yritys on jätemateriaalista eettisesti tuotteita Afrikassa jalostava ja tuottava MUM`s. Olen nähnyt heidän tuotteitaan joissakin lehdissä ja nyt katsastin messuosaston. Yritys on ehkä tunnetuin Flowerball-valaisimistaan, mutta nyt valikoimassa oli mukana vaatetehtaiden ylijäämäpaloista, trikookuteista tehtyjä värikkäitä palleja.


















En voisi kuvitella sisustavani kenenkään kotia pelkästään näillä tuotteilla, mutta yksittäisinä pieninä väripilkkuina ne voisivat toimia. MUM´sin nettikaupan kautta saa EcoDesign-näyttelyssäkin nähtyä Zulu Mama-tuolia, jonka valmistuksessa käytetään zulujen perinteistä korinpunontatekniikkaa. Istuinosa on 100% kierrätysmuovia.

Kolmas tuotantotavoiltaan ihan erilainen, mutta visuaaliseltaan maailmaltaan samanhenkinen on Anu Penttisen Nounou Design. Jo vuosia sitten ihastuin hänen musta-valkoisiin vateihinsa ja pulloihinsa. Niissä kiinnosti se, miten etniset vaikutteet, kuviot oli suodatettu tämän päivän muotokieleen ja ajatusmaailmaan sopiviksi. Näitä samalla tavalla kuvioituja lasivateja oli nyt valkoisina messuosastolla. Osastoa koristi myös iso seinäpaneeli, joka oli koottu yksittäisistä minipienistä ja suuremmista lasilaatoista, joita saattoi magneetilla yhdistellä mieleisekseen kokonaisuudeksi. Tuote on vasta protovaiheessa.





















































Katsastin tekstiä kirjoittessani myös MUM`sin nettisivut ja mitä löysinkään - Nounou Design on suunnittellut heille kuviointeja laukkuihin. Että yhteys ei sittenkään ollut niin kaukaa haettu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti