2009/09/07

Latoa rakentamassa

Torstaina yleisölle avautuvaa Habitarea, vuoden suurinta sisustus-, huonekalu-ja designalan tapahtumaa, rakennetaan jo. Tänä vuonna olen mukana Kannustalon Lato-konseptin esillepanotiimissä. Lato alkoi rakentua viime tiistaina Messukeskukseen, valmiit elementit nousivat paikalle rytinällä 14 tunnissa.

Lato jatkaa komealla tavalla Kannustalon modernien talojen mallistoa. Ladon lähtökohdat kumpuavat perinteisestä suomalaisen maaseudun tutusta elementistä, ladosta. Se on konstailematon, kestävä ja monikäyttöinen rakennuksen arkkityyppi. Sen elementtejä ovat pohjan suorakulmio, harjakatto, pysty lautaverhoilu, suuret ikkuna-aukot kohtaamassa pienet ikkuna-aukot, liukuovet ja sisätilojen avoimuus, esteetön kulku.

Tunnen talon suunnittelijan Ulla Koskisen pitkältä ajalta ja olen ollut seuraamassa Ladon muuntumista kaupalliseksi tuotteeksi, talomalliksi alusta saakka. Kaikki alkoi Ullan oman perheen haaveesta omalle tontille rakkaan kesäpaikan läheisyyteen kaksi vuotta sitten. Muistan elävästi, kuinka Ullan kanssa rakensimme 100 % Design-messuja Lontoossa 2007 ja lounastauolla Ulla esitteli luonnosvihkostaan ensimmäisiä ajatuksiaan perheen tulevasta kodista. Olin jo silloin vaikuttunut, sekä talon koosta että ulkomuodosta, se oli jotain aivan uutta. “Uskon vahvasti yksinkertaisuuteen. Äärimmäisen selkeään, ankaraan ja vähän karhean kautta komeasti toimivaan Latoon.“ Ulla on kirjoittanut. Tämä ajatus oli jo alussa ja se on kantanut tänne saakka.


















































Messuversio Ladosta on aina vähän toisenlainen, muokatumpi, messuolosuhteisiin sovelletumpi kuin todellinen talo. “Tässä on mietitty messujen aikaiset kulkureitit, suunnat muihin osastoihin päin, ilmanvaihto, hengittävyys, avoimuus ja käytännöllisyys vähän eri perustein kuin todellisessa talossa. Tämä voisi olla kuitenkin todellinen talo, kunhan vain lisäisi kodinhoitotilat ja wc:t”, Ulla ja Mika Uusimäki Kannustalosta tuumivat keittiön tasoa mittaillessaan. “Teemme tästä mahdollisimman kodikkaan tuntuisen”, he lupaavat.


















Tässä muutama sisäkuva Ladosta. Keittiön on toimittanut Saari-keittiöt, olohuoneen kirjahyllykokonaisuuden Muunto, matot Woodnotesin, ruokapöytä Rintala Meublen ja valaisimet, pikkupöydät, ruokapöydän tuolit Aerosta.

































1 kommentti: