2009/09/03

Jätepuusta ja muusta

Omalla kohdallani Design Week alkoi tänään. Artek avasi aamulla hollantilaisen muotoilijan Piet Hein Eekin myyntinäyttelyn Etelä-Esplanadin myymälässä. Olen itse nähnyt hänen tuotteitaan viime vuonna Milanossa Spazio Rossana Orlandissa, joka on yksi Eekin monista jälleenmyyjistä maailmalla. Näyttely on 4.9.-26.9. välisen ajan Espalla, sen jälkeen tuotteet siirtyvät toimitusmyyntiin Artekiin.

Fyysisiltä mitoiltaan pieneen Artekin näyttelytilaan ja ikkunaan oli saatu mahtumaan kattava kooste Eekin muotoilua. Myyntinäyttelyn nimi on “Hylkypuuusta huonekaluksi” ja jätepaloista kootut huonekalut ovatkin se, mistä hänen muotoilunsa on saanut alkunsa v. 1990 Design Academyn lopputyönäyttelyssä Hollannin Einhovenissa. Tänään erittäin sympaattisen oloinen ja puhelias Eek oli itse paikalla kertomassa tuotteistaan ja niiden taustoista.

Kaikki alkoi lopputyönäyttelyä varten suunnitellusta puukaapista, joka on tänä päivänä yksi hänen yrityksensä myydyimmistä tuotteista. Kaappi näyttää alkuun krouvilta, etupinnoissa risteilee vaihdellen erivärisiä jätepuupaloja, mutta sen sisukset on tehty uudesta puusta, kaappi toimii!

Tuotteet ovat malliltaan vakioita, mutta jokainen tuote on yksilö, sen mukaan mitä paloja on milloinkin saatavilla. Sävyt ovat kauniita harmaan, ruskean ja kauhdutetun valkoisen sävyjä.













































Itseäni viehätti myös sohvaryhmä, jonka tummat puuosat oli lakattu kiiltäviksi, pehmusteet olivat vastaavasti mattapintaista samettia. Tuotteissa leikiteltiin hauskasti kierrätystuotteisiin usein liitettävän römppäisen mielikuvan ja luksuksen välimaastossa.







































Eekin tuotteet ovat runsaassa 15 vuodessa saavuttaneet sellaisen suosion, että pelkästään ylijäämäpaloista tuotteita ei pysty enää tekemään. Hänen suunnittelufilosofiaansa kuuluu kuitenkin kestävä kehitys ja ekologisuus, kaiken suunnittelun perusta ovat materiaalit. Osa tuotteista on perustuu ulkonäköön. Eek oli pitkään halunnut toteuttaa klassisen kattokruunun, mutta kierrätysideologian mukaisia materiaaleja ei löytynyt. Uusista materiaaleista tehdyt tuotteet ovat mitoitettu niin, että materiaali tulee hyödynnetyksi mahdollisimman tarkkaan.


















Kaappien ulkomitat tulevat suoraan metallilevyjen leveyksien ja pituuksien mukaan. Tuotteiden ulkonäkö toistaa tuttuja tuotteita, kuten arkistokaappeja, mutta uudella tavalla. Mallistot elävät materiaalien mukaan.


















Kun mennään käytettävissä olevien materiaalien ehdoilla, myös yksityiskohdat täytyy miettiä niiden mukaisesti. Osa suunnittelua on, että sisäpuolet ja nurjat puolet saavat näkyä, yksityiskohdat ovat sinälllään merkityksellisiä. Mitään ei piiloteta, kaikki saa näkyä.Tämä idea toteutuu mm. messinginvärisessä kattovalaisimessa (kuvassa alla).

















Pienet ruuvit viimeistelevät “industrial lookin”. Usein suunnittelijalle itselleenkin tulee positiivisia yllätyksiä tuotantoprosessin aikana.

Eekin suunnittelemissa tuotteissa on aina mukana huumoria. Inspiraationa keramiikkakannuille oli, kun hän näki tyttärensä pyörittävän pastakonetta, josta tuli lituskaista pastaa. Tällä ajatuksella ja tekniikalla on toteutettu kannuja ja ruukkuja, jotka ovat ohuen massansa vuoksi todella kevyitä.























Tänä päivänä 40 ihmistä työllistävä yritys Geldropissa aukaisee ensi vuoden lokakuussa uuden showroomin ja shopin. Kokonaisuus on varmasti mielenkiintoinen, tilat sijaitsevat Philipsin vanhassa tehdasrakennuksessa. Yrityksen designfilosofia on erittäin ajankohtainen ja kasvua yritykselle olisi kuulemma enemmän kuin mihin pystytään vastaamaan.

Eindhoven on muuten Suomen kilpailija haettaessa maailman designpääkaupungiksi 2012, katsotaan miten käy ja mitä se tuo tullessaan.

Ostin myös hänestä ja työstään julkaistun kiehtovan kirjan Boek, joka on niin paksu ja runsaasti kuvitettu, että sen lukemiseen menee monta iltaa. Sain samalla Eekin signeerauksen kirjaan.

Lopuksi - elokuvaohjaaja Pedro Almodovar on suuri Eek-fani. Hänen uusin elokuvansa Särkyneet syleilyt vilisee muiden designklassikkojen rinnalla myös Eekin tuotteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti