2009/06/22

Katse seuraavaan kesään

Alennusmyynnit ovat taas vallanneet kaupungin. Niissä tulee toki itselläkin kierrettyä satumaisten löytöjen toivossa. Toisaalta omat ajatukseni ovat jo kaukana tulevaisuudessa.

Tapasin pitkäaikaisen ystäväni vaatesuunnittelija Ilona Pellin jokin aika sitten kesän 2010 malliston suunnittelun merkeissä. Onneksi ilma oli silloin lämmin ja pääsimme ideointipalaveriin vakiopaikkaamme Tähtitorninmäelle. Mukana oli kangasnäytteet, muotilehtiä, salaatit ja viinipullo. Annoimme ajatustemme vapaasti lentää tulevassa. Jo aikaisemmin valitsemamme materiaalit määrittivät vaatteen muotoja ja runsautta. Aikaisempien sesonkien mallistot ohjaavat aina myös seuraavia. Ainakin ihanaa valuvaa viskoositrikoota ja kepeää bambua on luvassa ensi kesälle.

Myös Ilonan liikkeessä Tarkk`ampujankatu 1:ssa on nyt ale alkanut.

2009/06/18

Turku design

Turun linnan vieressä sijaitseva Designlinna (Linnankatu 85) on vanhassa kivitalossa sijaitseva uusi ideakeskus Turussa. Paikka on tarkoitettu vierailukohteeksi pääasiassa yrityksille, esim. virkistyspäivänä. Paikka on tarjonnut myös vierailukohteen kaupungissa vieraileville ryhmille ja ulkomaisille turisteille. Designlinnassa voi tutustua Turussa syntyneisiin tuotemerkkeihin ja paikallisten nuorten suunnittelijoiden tuotteisiin.























Paikkaan varataan aina aika ja kahden tunnin vierailu (hinta 24 €/hlö) etenee valmiin ohjelman mukaisesti. Satunnaiselle matkailijalle talossa on yksi huone, jossa on eri suunnittelijoiden töitä esille yhteystietoineen (kuvassa yllä). Tuotteet eivät olleet käsittääkseni myynnissä. Viereinen huone oli varattu ideakylpyammeelle, hyppyruudukolle ja picnic-paikalle (kuvassa alla). Ihan hauska vinkki esim. firmojen kesäretkille. Leikkimieltä vain mukaan!























Samana viikonloppuna järjestettiin myös Turku Design Week 09. Olimme kaupungissa sunnuntaina, joten kaupat olivat kiinni, mutta Designmyyjäisissä pääsimme käymään. Verrattuna Helsinki Design Weekin Designmarketiin, Turun aika pienissä myyjäisissä oli selkeästi enemmän paikallisia käsityöläisiä myymässä tuotteitaan ja ainakaan sateisena sunnuntaina kävijöitä oli vähänlaisesti.

2009/06/17

Turun pääkirjastossa

Kävin jo toista kertaa Turun pääkirjastossa designturistina. Ihan kateeksi helsinkiläisenä käy, kun meillä ei ole (vielä) tällaista yhteen paikkaan keskittynyttä monipuolista, viihtyisää ja erittäin tyylikästä keskuskirjastoa.

Pääkirjaston uudisosa avautui keväällä 2007, sen suunnitelmasta vastasi JKMM-Arkkitehdit Oy. Vanha osa ja uudisosa on yhdistetty toisiinsa modernilla palalla. Kahteen kerrokseen sijoittuvien tilojen suuret puu- ja valkoisiksi maalatut betonipinnat tekevät isosta tilasta modernin, mielenkiintoisen ja linjakkaan.













































Eri käyttötarkoituksiin ajatellut tilat on jaettu luontevasti väliseinäkkeillä ja kirjahyllyillä, kussakin osiossa on omanlaisensa sisustus valaisimia myöten. Helposti tunnistettavia designesineitä ovat mm. lehtienlukupaikassa olevat Eero Aarnion Kupla-tuolit, palvelupisteen vieressä sinapinkeltaisella villakankaalla verhoillut Artifortin Orange Slice-tuolit ja Moooin Random light-valaisimet (kuvassa alla). Molemmilla kerroilla käydessäni nämä eri oleskelupaikat ovat olleet myös aktiivisessa käytössä, joten ajatus toimii.























Kirjastolle myönnettiin SIOn Hyvä ympäristö-palkinto v. 2008. Palkinnolla pyritään kiinnittämään huomiota kohteeseen tai hankkeeseen, joka positiivisella tavalla vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin tai elinympäristömme laatuun.

2009/06/16

Löytö E 18-reitiltä


















Olimme viikonloppumatkalla Naantalissa ja Turussa. Menomatkalla poikkesimme E18-moottoritieltä Design Hill-myymälään Halikossa (Vaskiontie 418). Se on uusi paikka “keskellä ei mitään”, mutta sijainniltaan uuden moottoritien varrella kuitenkin helppo poiketa. Suureen teollisuushallimaiseen myymälään on koottu suomalaisten valmistajien tuotteita sekä sisustustuotteita, askartelutavaraa ja joitakin käsitöitä sekä saunatavaraa.


















Myymälässä on mm. isot Nanson ja Ratia Brandin shopit. En ole aikaisemmin nähnytkään tässä laajuudessa Ratian tuotteita yhdellä kertaa esillä. Ristomatille suunnittelijana täytyy kyllä antaa kiitos siitä, että hänellä on taju suunnitella myös yksinkertaisia, konstailemattomia tuotteita kuten musta-valko-raitaisia trikoisia yö-, kotiasuja ja harmaita kalastajaneuleita. Joskus tuntuu, että mitä yksinkertaisempaa tuotetta haluaisi käyttää, sitä vaikeampaa sellaisen löytäminen on!


































Design Hillin kahvila on hyvä rauhoittumispaikka tavaranpaljouden keskellä. Kunnianhimoinen tavoite on tarjota matkailijoille raikaampi vaihtoehto huoltamoketjujen peruskahville- ja pullalle. Tilasimme latet, kasvispiirakkaa ja focacciat. Ne tuotiin pöytiin kauniisti esillepantuina ja muutamalla yllätysherkulla varustettuna.


















Kahvilan vieressä on vieläpä aivan ihana lasten leikki-ja askartelupaikka, jossa oli iso villakankaalla päällystetty traktorinrengas lattiatyynynä, liitutalu ja runsaasti askartelutarvikkeita.


















Paikan wc:t olivat Ristomatti Ratian käsialaa. Ennen wc-tilaa oli kaunis odottelutila, jossa oli Ratian Saaristo-sarjan sohva, pari arkkua ja merihenkiset taulut.


















Itse wc-tilat olivat ennakoluuloton sekoitus harmaata laattaa, puun poikkileikkauspintaa ja valkaistua puupaneelia.


















Kaikenkaikkiaan ihan virkistävä vaihtoehto, kun jossain vaiheessa kuitenkin on pakko jonnekin pysähtyä!

2009/06/15

Design McDonald´sissa

Piti käydä uteliaisuuttaan tutustumassa Suomen ensimmäiseen “designmäkkäriin” Espoossa Niittykummussa (Niittymaantie 6). Pikkuhiljaahan toki on McDonald´sinkin ilmettä uusittu pois puna-keltaisesta muovimaailmasta rauhallisempaan värimaailmaan, mutta tämä on Suomessa ensimmäinen uuden Qualite-konseptin mukainen ravintola. Ravintolan on sisustanut ranskalainen arkkitehti Philippe Avanz. Ravintotietoutta tarjotaan Qualite-konseptille ominaisella tavalla: seinille piirretyt kuvat teksteineen kertovat ruoan raaka-aineista ja lisäävät asiakkaiden tietoutta esimerkiksi hampurilaisen koostumuksesta. Tilanjakajina on käytetty kasviksilla ja hedelmillä sisustettuja lasivitriinejä. Itsekin valitsimme syötäviksi Cesar-salaatit.























Tunnistin kalusteista ainoastaan Eamesin tuolit, sohvat vaikuttivat tilan mukaan tehdyiltä. Erityisen mukavat olivat isot sohvaryhmät valkoisten valaisimien alla. Tunnelma oli raikas, siisti ja avaran oloinen.























Japanilaisia lehtiä

Helsingin Sanomissa Koti & Tyyli-palstalla oli 12.6. juttu japanilaisesta käsityöinnostuksesta, joka on villinnyt suomalaisia. Pakko tunnustaa, että olen itsekin vähän seuraillut ilmiötä. Törmäsin artikkelissa mainittuun Päivi Brunouhin Tampereen käsityömessuilla viime syksynä. Pysähdyin hänen myyntikojunsa viereen, koska se kiinnitti huomioni kivalla esillepanollaan. Hänen myyntipöydällään oli myös laatikollinen kiinnostavan näköisiä japanilaisia lehtiä. Ostin muutamia lehtiä mukaani ja olen myöhemmin tilannut niitä hänen nettikaupastaan www.peikonpoika.fi.

Lehtiä on eri painotuksilla olevia, on enemmän käsityö-, askartelulehtiä, omani ovat sisustuslehdentyyppisiä. Lehdissä ihastuttaa pehmeän pellavainen, rustiikki, kotikutoinen, vähän römppäisestikin kuvattu maailma. Se puhuttelee kaislasta tehtyjä punoskasseja, tossuja, villatakkeja,-sukkia ja kaikenlaista pientä kaunista sisustustavaraa rakastavaa puolta minussa. Ainakin Päiviltä tilatut lehdet saa myös kauniisti pakattuna, pienen tervehdyksen kera. Semmoinen ilahduttaa esteetikkoa aina! En ole vielä saanut kiteytettyä, miten hyödyntäisin tätä maailmaa ja näitä tunnelmoivia lehtiä työssäni, mutta se ehkä ilmenee aikanaan.


2009/06/10

Kippoja ja kuppeja









Kuva Marimekko

Marimekon pääpaikassa Herttoniemessä esiteltiin tänä aamuna taas uutta suunnittelua. Tällä kertaa esittelyssä oli muotoilija Sami Ruotsalaisen suunnittelema Hyvässä seurassa-astiasarja, jonka oli kuvioinut Maija Louekari. Tila oli lavastettu viitteellisesti siirtolapuutarhamökiksi räsymattoineen, pöydillä oli tomaatintaimia, auringonkukkia ja basilikaa peltipurkeissa. Aamiaiseksi oli raparperimehua, lettuja kermavaahdolla ja mansikkahillolla, vadelmarahkaa ja kasvissämpylöitä. Täydellisen kesäinen tunnelma. Erja Hirvi levysoittimineen toimi mökkiradiona. Nyt meille tarjoiltiin suunnittelutyön ensimmäisiä versoja, varsinainen lopullinen kokonaisuus kypsyy vasta syksyllä, kuten sato yleensäkin.


































Marimekko haluaa jatkossa olla paitsi vahva painokangastalo, myös muotoiluun panostava yritys. Tästä ensimmäinen lanseeraus oli Marin uudet laukut-laukkusarja. Samin astiat jatkavat nyt tätä uudistusta- ja sarja uudistaakin Marimekon astiatarjonnan perusteellisesti.

Marimekko oli pyytänyt muutamalta tunnetulta designerilta tuote-ehdotuksia Marimekolle, talossa jo designtiimissä työskentelevä Sami oli yksi heistä. Tehtävänantona oli pitkä tunnelmasanalista. Sanat kuvailivat Marimekkoa, suunnittelija sai valita omalta tuntuvat sanat suunnittelun lähtökohdaksi. Keramiikkona Samilta toivottiin aivan uudenlaista astiasarjaa, joka voisi toimia pohjana Marimekon kuvioille. Näyttöä astiasuunnittelusta Samilla jo onkin, häneltähän ilmestyi vajaa vuosi sitten Arabialle Maku-sarja. “Muilta muotoilijoilta on odotettavissa jotain pöydälle, mutta myös pöydän viereen”, kertoi sisustuslinjan taiteellinen johtaja Minna Kemell-Kutvonen.

Maijalla ja Samilla (kuvassa alla) oli ollut pitkään toiveena tehdä jotain yhdessä ja nyt tilaisuus tuli. Heillä olikin kivaa tehdä yhdessä sarjaa, kun on samantapainen ajatusmaailma. Yhteisiä kokemuksia löytyi mökkeilystä, luonnosta ja puutarhan monista tuoksuista. “Palavereissa meitä aina pyydetiin jo lopettamaan tunnelmointi ja siirtymään pikkuhiljaa asiaan, kun palauttelimme mieliin ihanaa aamukahvihetkeä mökin rappusilla”, kertoo iloinen ja puhelias Sami. Tästä tunnelmasta löytyi myös teema Maijan kuviointiin, joka toistaa tunnelmia siirtolapuutarhasta, maalaiselämästä kaupunkimiljöössä.


















Suunnittelussa Samilla oli ajatuksena tuoda jokapäiväiseen käyttöömme ajattomia, käteen hyviltä tuntuvia muotoja. Sarjassa ei välttämättä ole noudatettu astioiden perinteisiä kokoluokituksia tai määritteitä, vaan on tehty kippoja, kuppeja ja erilaisia lautasia, mitkä tuntuvat hyvältä käyttää. Kaikki sarjan osat on kuvioitu eri tavalla, kuviota aina kuhunkin osaan sovittaen. Sarjassa on valmiiksi jo sitä ajatusta, että kaikki osat voivat olla eri näköisiä ja kokoisia, kaiken ei tarvitse olla samaa yhtenäistä sarjaa. Nämä yksittäiset osat myös löytävät paikkansa helpommin jo olemassaolevan täydennykseksi, eikä koko sarjaa tarvitse ostaa kerralla.

Samin mukaan paras ja osuvin palaute astioista hänelle on ollut se, kun joku on sanonut astoiden tuntuvan tutulta, kuin ne olisivat aina olleet olemassa. Jotain nostalgisen tuttua ja kotoista niissä onkin. Omat suosikkini ovat tietysti graafisen musta-valkoiset pilkkukipot! Jatkossa Samin suunnittelemiin Oiva-astioihin on luvassa myös muita kuvioita.

Astiasarjan tarinamaailma jatkuu myös Maijan suunnittelemissa Siirtolapuutarha-painokankaissa (kuvassa alla).

2009/06/05

Marimekon kesänäytös

Marimekon perinteinen kaikille avoin kesänäytös pidettiin 4.6. tänä kesänä jo 19. kerran, tällä kertaa sateisesta säästä johtuen Vanhalla Ylioppilastalolla. Miten sitä onkaan tottunut siihen kesäiseen Espan puiston tunnelmaan, nurmikolla istumiseen ja jäätelön syömiseen, itse näytöskään ei tuntunut nyt niin kesäiselle kuin yleensä. Sateiseen harmaaseen säähän sopi sen sijaan hyvin värikkäisiin sadetakkeihin pukeutuneet “sisäänheittäjät” Vanhan edustalla.

































Olen nähnyt osittain samoja asuja jo viime elokuussa 2008 tilaisuudessa, jossa ne esiteltiin Suvilahdessa Voimalassa aivan huikeassa valkoisessa tilassa valkoisella raakalaudoista tehdyllä catwalkilla linnunlaulun säestyksellä. Se oli Mika Ihamuotilan ensimmäinen näytös, oikein onnistunut ja uudistunut ja nimenomaan kesäinen. Mika Ihamuotila lohduttelikin eilisen näytöksen yleisöä, että Suomen kesään kuuluvasta sateesta pitäisi oppia nauttimaan ja ottamaan rauhallisesti.

Näytöksessä nähtiin aika lailla koko tämän kesän jo kaupoissa oleva valikoima. Menimme näytöksen jälkeen käymään Marimekon myymälöissä Espalla ja Kampissa. Joitakin näytöksestä bongattuja kivoja musta-valkosia pallokuvioisia kasseja ja paitoja ei sitten kuitenkaan ollut esillä myymälöissä...Rahat säästyivät.

Eat&Joy Maatilatori avattu























Kesäkuun alussa Lasipalatsissa Mannerheimintie 22-24:ssa on avautunut uusi luomuruoan kauppa Eat&Joy Maatilatori. Paikan ovat perustanut Viisi tähteä-lehteä julkaiseva Unione Oy. Yritys on monen suomalaiseen korkealaatuiseen ruokaan liittyvän hankkeen takana. He järjestävät mm. Eat&Joy-tapahtumaa, jossa ulkomaisia vieraita kutsutaan Suomeen matkalle saamaan lisää tietoa ja nauttimaan suomalaisesta ruokakultuurista. Eat&Joy on monialainen tapahtuma, yhdistäen kuvioon myös designia, muotia ja taidetta.

Maatilatorin tuoteet tulevat suoraan tuottajilta tiukoilla kriteereillä valittuina. Tuottajat tulevat itse esittelemään tuotteitaan torille ja aikeissa on pitää myös teemapäiviä, jolloin julkisuuden henkilöt tulevat kokkaamaan paikalla olevista aineksista jotain, kertoo “kaupantäti”, myymälävastaava Maria Hagman (kuvassa vas).























Myymälän ilmettä on ollut suunnittelemassa muotoilija Harri Koskinen, joka on myös liikkeen asiakas. Hänen käsialaansa ovat hyvin teemaan ja rentoon tunnelmaan sopivat harmaantuneesta raakalaudan tapaisesta puusta tehdyt kalusteet, hyllyt, vetolaatikot, pottulaarit ja juomakorit. Ikkunan vieressä olevalla baaritiskillä on krouvit baarijakkarat.























Vanhaa maalaistunnelmaa henkivät kalusteet tekevät paikasta helposti lähestyttävän, kotoisan. Myös myymäläntytöillä oli hauskat riihipaidat työvaatteina. Myynnissä on myös samoja pärekoppia, joita on lentokentällä Cafe Aallossa.



































































Tuotteiden osalta arvelen projektin olevan vielä hiukan kesken, osa laareista oli ainakin aika tyhjänoloisia. Sen sijaan käydessäni torilla leijui aivan huumava tuoreen ruisleivän tuoksu. Ihana saada tällainen paikka aivan Helsingin keskustaan. Paikkaan on helppo piipahtaa töistä lähtiessä tai ohikulkumatkalla kotiin hakemaan tuoreet ainekset mukaan. Käykäähän kokeilemassa ja kommentoikaa tuotteita!